Saturday, July 11, 2015

Resepi Biskut Sarang Semut

Bahan-bahan :

250 gm butter 
100 gm gula halus 
350 gm tepung gandum.....] 
100 gm tepung jagung.......] di ayak 
1 biji kuning telur 
1 s/teh esen vanilla 

Hiasan: 

Sedikit coklat rice 
secukupnya papercup kecil 

Cara membuat: 

1. Pukul kembang butter dan gula. 
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. 
3. Masukkan tepung dan susu tepung yg dah diayak dan gaul rata. 
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam papercup. (Eryne parut gune pemarut yg sederhana tu kat atas pinggan pastu sudukan dlm papercup) 
5. Taburkan coklat rice. 
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit). 
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment