Murtabak Maggi mudah dan sedap!!
Salam semua..
Ni nak share 1 resepi mudah sgt, murtabak megi....
sebelum ni dah pernah buat, tp dah lama ..
tetiba je rasa nak makan pulak, so aku bt la untuk berbuka puasa kelmarin..
jom tengok resepinya..
Murtabak Megi
Bahan-bahannya:-
** 2 1/2 bungkus megi kari
** 2 btg sosej**4 btg jejari ketam
** 1 labu bawang besar
** Sedikit daun sup / kucai
** 4 biji telurSedikit minyak
Cara penyediaan:-
1) Celur maggi dalam air yg mendidih. Sekejap saje, jangan sampai kembang. then, toskan maggi dan letak tepi.
2) Potong dadu bawang besar dan potong sosej dan jejari ketam kecil2. Daun bawang / kucai potong kecik2 jugak.
3) Pukul telur sehingga kembang dalam mangkuk yg sederhana besar. masukkan perencah kari (ada 2 bungkus kan) dan juga bahan2 yg dipotong tadi. kacau seketika.
4) Masukkan maggi yg telah dicelur tadi ke dalam campuran telur dan gaul rata.
5) Panaskan sedikit minyak masak dalam non-stick pan. Tuang campuran maggi tadi dalam pan. Tekan2 sikit bagi maggi tu padat.
6) Bila maggi dah garing sikit, terbalikkan maggi tu.
7) Bila kedua2 belah dah agak garing dan x bercerai maggi tu, boleh angkat.
Siap!!
Boleh hidangkan dan makan bersama sos ketika panas2..
Selamat mencuba..
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment